A Magyar Állandó Értekezlet 2017 novemberében döntött arról, hogy 2018 a külhoni magyar családok éve legyen. A program tavaszi körútja során május 10-én a szervezők ellátogattak a Ráti Szent Mihály Gyermekotthonba, ahol a Hello Wood alkotóközösség tagjaival a közös építés, barkácsolás örömével ajándékozták meg a gyermekeket. A szakemberek segítségével az otthon kis lakói modern és praktikus közösségi padot készítettek.

Hajnal Virág, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője hírportálunknak elmondta: a 2018 a külhoni magyar családok éve programjai a Kárpát-medence magyarságát kívánják megszólítani. A tematikus év kapcsolódik az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Családok évéhez. A cél mindkét program esetében a magyar családok közösségi jólétének elősegítése.

A Hello Wood alkotócsoporttal közös projekt az eddigi programok szellemiségét viszi tovább, amennyiben ezúttal is a közösségépítés áll a fókuszban. Hiszen az együtt végzett építés, bútorkészítés, barkácsolás összehozza az embereket, szorosabbá teszi a személyes kapcsolatokat, közös célokat teremt. A gyermekek pedig különösen aktívak, ha kreatív csapatmunkáról van szó.

A közös építést, alkotást előtérbe helyező tavaszi programsorozat a felvidéki Búcson kezdődött, és Kárpátalja után hamarosan Erdélybe érkezik. A főosztályvezető kiemelte: a mostani mellett számos egyéb program — építőtábor és családi tábor —várja idén a külhoni családokat, gyerekeket.

Ásmány Lívia, a magyarországi Hello Wood alkotócsoport által létrehozott Technika#1 közösségi barkácsműhely projektmenedzsere úgyszintén a közösségépítés fontosságát hangsúlyozta a program kapcsán. A Hello Wood alapvető értékei közé tartozik a szociálisan érzékeny, közösségi tereket létrehozó építészet. Műhelyükben mindenki számára lehetőséget kínálnak a közös barkácsolásra, a faipari munkákkal való ismerkedésre. A ráti gyermekotthon számára tervezett közösségi pad elkészítése az együtt végzett munka által úgyszintén a csapatépítésről, a közös élményről szól, ugyanakkor a helyi igényekhez szabott dizájn teret enged az egyéni kreativitásnak: a gyerekek így nem csupán összeállíthatják a kerti bútort, de személyes ízlésüknek megfelelően alakíthatják is azt.

Bíró Mária, a ráti gyermekotthon vezetője köszönetet mondott az élményért, amit a barkácsolás, alkotás jelent a gyerekeknek. A kicsik valóban óriási lelkesedéssel láttak munkához, hogy saját kezűleg készítsék el az otthon kertjének közösségi padját.

Hidi Tünde

Kárpátalja.ma