A Nemzetpolitikai Államtitkárság a 2018 a külhoni magyar családok éve tematikus program keretében meghirdetett családbarát kezdeményezéseket támogató pályázatnak köszönhetően támogatja az Argumentum Nostrum Egyesület által szervezett és bonyolított Nyári óvodaprogramot.

Kolozsvár egy fejlődő nagyváros, ahol a családoknak egyre inkább egy dinamikus és aktív környezetben, mondhatni a felgyorsult világban kell létezniük. Ez különösen igaz a nyári időszakra, amikor az oktatási szünetekben a gyerekek és a szülők számára nagyon kevés lehetőség marad gyermekeik anyanyelvű foglalkoztatására.

A kolozsvári állami finanszírozású óvodák a nyári szünidő idejére csak részlegesen és kizárólag összevont, vegyes csoportokban biztosítanak foglalkozást, román nyelven. A magyar anyanyelvű gyermekek ezáltal hátrányos helyzetben vannak, hiszen nincs, vagy csak nagyon kevés vagy drága magyar nyelven zajló nyári program áll a szülők rendelkezésére.

Kolozsváron számos olyan fiatal alapított családot, akik az egyetemi éveik alatt kerültek a városba és itt alapítottak családot később. A nyári időszakban ezeknek a családoknak a legnehezebb megoldani a gyerekek felügyeletét, hiszen az ő esetükben a nagyszülők, sok esetben, több száz kilométerre élnek.

Erre a problémára kíván megoldást nyújtani a Nyári óvoda program, amelynek keretében a kisgyermekek számára, a vakáció időtartama alatt is tartalmas, az óvodai programhoz hasonló, állandó tevékenységet szerveznek magyar nyelven.

Ebben az évben is nagy sikernek örvend a program. 24 óvodai pedagógus közreműködésével 9 helyszínen, 34 csoportban biztosítanak napközi foglalkozást óvodás korú gyermekeknek, 2018. július 2-a és augusztus 24-e között. 

(Fekete Emőke, az Argumentum Nostrum Egyesület elnökének tájékoztatása alapján)