A Családháló 2018-ban is ingyenes gyermek-, ifjúsági és családi programokkal várta az anyaországi és határon túli családokat. Június 16-án közel 300 fő vett részt az idén februárban indult programsorozat záró eseményén a Rákóczi-főiskolán.

A találkozósorozat célja volt, hogy a kárpátaljai és anyaországi családokat kösse össze gyermek- és ifjúsági programokon keresztül. A Testvércsalád Mozgalmat 2014-ben hívta életre az alapítvány a magyarországi és a kárpátaljai családok közötti személyes kapcsolat kialakítása és erősítése céljából. Az ez év februárjában elindult eseménysorozat eddig összesen 9 alkalmat foglalt magába, melyek nagy része Budapesten, Szentendrén és Vácon került megrendezésre. A programsorozat sikeres levezetése érdekében a Családháló 2018 elején együttműködési megállapodást írt alá a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete, a „Kárpátaljai Második Esély” Jótékonysági Alapítvány, a Sámuel Alapítvány, a Kezünkben a Jövő Alapítvány, a Cserkészliliom a Keresztény Ifjúságért Jótékonysági Alapítvány, a Család és Élet egyesület, a Beregszászi Római Katolikus, valamint a Beregszászi Református Egyházközség képviselőivel.

Székely Attila, a Családháló országos szervezője elmondta: Kilenc sikeres alkalom van mögöttünk. A mai nap azért jöttünk el Beregszászba, hogy köszönetet mondjunk a helyi partnerszervezeteinknek. A 9 hét alatt közel 1200 embert sikerült megmozgatnunk közösen. A jövőben szeretnénk folytatni a közös programjainkat. A délután folyamán a szervezetek képviselőivel együtt ismét leültünk és arra jutottunk, hogy továbbra is együttműködve minél több közös programot szervezzünk a kárpátaljai családok számára – fogalmazott Székely Attila.

A találkozó záró eseményén a fiatalok kézműves-foglalkozásokon vehettek részt, melyen Papp Viktóriával nemezelhettek, Kopinec Emesével pedig gyöngyöt fűzhettek az érdeklődők. A családok legnagyobb örömére állandó fotósarok is volt, ahol mindenki egy gombnyomással oda varázsolhatta magát, ahol éppen szeretett volna járni. Az esemény második részében, a kézműves-foglalkozásokat követően a Sodró népzenei együttes adott nagykoncertet, majd ezt követően tartott családi táncházat. A koncert folyamán a Kárpát-medence színes hagyományvilága mellett különböző gyermekdalokkal szórakoztatták a jelenlévőket. A táncház alkalmával igazi fergeteges mulatság kerekedett, melyen kicsik és nagyok együtt ropták a táncot. A jó hangulatú mulatságot követően a szervezők tortával ünnepelték a sikeres program zárását.

Kárpátalja