A 2018 a külhoni magyar családok éve Kárpát-medencei körútjának nyitórendezvényét követően követően a Magyar Védőnők Egyesülete és az Otthon Segítünk Alapítvány tagjai képzéseket tartottak Topolyán.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Topolyán nyitotta meg a 2018 a külhoni magyar családok éve Kárpát-medencei körútjának nyitórendezvényét. A megnyitót követően a Magyar Védőnők Egyesülete és az Otthon Segítünk Alapítvány tagjai vajdasági édesanyákkal, diákokkal és védőnőkkel, valamint gyermek-egészségügyi prevenciós szakemberekkel ismerkedtek és tartottak számukra képzést. A Sinkovics József Műszaki Középiskolában, a Csáki Lajos Általános Iskolában és a Bambi Iskoláskor Előtti Intézményben zajlottak a terepi gyakorlati képzések, amelyekre hat vajdasági önkormányzat területéről érkeztek résztvevők.

Fotó: Pannon RTV

A helyes fogmosásról tanultak a topolyai ovisok, valamint gyümölcsöket, zöldségeket kóstoltak a magyarországi védőnőnők interaktív foglalkozásán. Vajdaságban nincs védőnői képzés, ezért az egészségügyi dolgozók és a szülők is érdeklődve vettek részt a bemutatón. Leopold Ilona, védőnő, Magyarkanizsa: „Az itteni magyar családoknak ugyanazt a jogot kellene megadnunk, mint a magyar anyaországban lévő anyáknak, és ezt sajnos csak úgy tudjuk biztosítani, ha segítenek nekünk az anyaországból is. Jelenleg ez a segítés a tudás adása, a továbbképzések, amit biztosítanak számunkra.”

Fotó: Pannon RTV

A védőnők végigkísérik a magzati léttől kezdve a gyermek fejlődését felnőtt koráig. Keményné Varga Ágnes, területi védőnő, Magyarország: „Nagyon fontosnak tartjuk védőnőként, kolléganőim nevében is mondhatom, hogy minél szorosabban együttműködjünk a családokkal annak érdekében, hogy a gyerekek egészségesen nevelődjenek és egészséges felnőttekként tudják élni az életüket. Ez minden szempontból nagyon fontos, nem csak az egyén egészsége szempontjából, hanem gazdasági szempontból is.”

Fotó: Pannon RTV

A községi képviselő-testület termében a magzatról, a szülésről tartottak előadást, melyre várandós anyukák és szülésznők is érkeztek. A pacséri Domány Lídia harmadik gyermekét várja, érdeklik az újdonságok. „Nekem már van kettő, valójában tudok sok mindent, de mindig jó újat tanulni.”

Topolyán működik terhesiskola és baba-mamabarát szülészet, innen szintén sok érdeklődő érkezett. Rajković Orsolya, szülésznő, Topolya: „Az első napok nálunk kezdődnek tulajdonképpen, az élet, az új család nálunk indul, hatalmas segítségre van szükségük ott, elveszetten az első pár napban, és ezt csak mi tudjuk megadni nekik, csak ránk tudnak számítani.”

A Magyar Védőnői Szolgálat egyedülálló tradicionális ellátási rendszer. Csordás Ágnes Katalin, elnök, Magyar Védőnők Egyesülete: „Védőnői szakmai képzettséggel nem sok országban működnek szakemberek, hanem általában ápolói végzettséggel foglalkoznak a családokkal, várandósokkal, vagy a szülésznők foglalkoznak. A magyar rendszer egy hungarikum, hogy a várandóságtól egészen az iskolapad végéig foglalkozunk a családokkal, a gyermekek fejlődésével.”

A rendezvényen bemutatkozott az Otthon Segítünk Alapítvány is, amely egy mintegy 300 önkéntessel működő családsegítő szolgálat Magyarországon. Lehőc Mónika, igazgató, Otthon Segítünk Alapítvány, Magyarország: „Mi otthon segítünk, részt veszünk a szülőkkel együtt valamilyen tevékenységben, ahány család, annyiféle kérés, kérdés, ez lehet egy gyakorlati tevékenység, rakjunk rendet, pakoljunk el, játsszunk a gyerekekkel, legyen egy kicsit könnyebb, beszélgessünk vagy menjünk el ügyet intézni.”

Fotó: Pannon RTV

A találkozó, amely az első lépést jelenti a védőnői és a családsegítői szolgálat kialakításához Vajdaságban és az egész Kárpát-medencében, a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével jött létre. Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke: „Kialakul egyfajta bizalmi viszony a szakember és a családok között, ugyanakkor nagyon fontosnak tartjuk azt is, hogy ezek a szakemberek egymás között is tudjanak kommunikálni, tudjanak kapcsolatot kiépíteni és tudjanak tapasztalatot cserélni. Hogy a mai napon egy szakmai tanácskozáson vehetnek részt, azt gondolom, nem csak vajdasági szinten alakul ki ez az együttműködés, hanem országon átnyúlóan is.”

A tervek szerint az év folyamán az Otthon Segítünk Alapítvány önkéntes családsegítői és koordinátori képzést indít Vajdaságban, amelyre tapasztalt szülők jelentkezését várják. Ezután elindítható a helyi szolgálat, a fiatal kisgyerekes családok segítésére.

Pannon RTV